cara kira bmi

Cara Kira BMI Dan Fakta-fakta Penting Tentangnya

Apakah Cara Kira BMI, Indeks Jisim Badan

Indeks Jisim Badan ialah pengiraan mudah menggunakan ketinggian dan berat badan seseorang. Formulanya adalah BMI = kg/m2 dimana kg ialah berat seseorang dalam kilogram dan m2 ialah ketinggian mereka dalam meter kuasa dua.

BMI 25.0 atau lebih adalah berat badan berlebihan, manakala julat sihat ialah 18.5 hingga 24.9. BMI terpakai kepada kebanyakan orang dewasa 18-65 tahun.

carta cara kira bmi

Siapa yang tidak boleh menggunakan Pengiraan BMI

Cara kira BMI tidak digunakan untuk pembina otot, atlet jarak jauh, wanita hamil, warga emas atau kanak-kanak kecil. Ini kerana BMI tidak mengambil kira sama ada berat yang dibawa sebagai otot atau lemak, hanya bilangannya. Mereka yang mempunyai jisim otot yang lebih tinggi, seperti atlet, mungkin mempunyai BMI yang tinggi tetapi tidak mempunyai risiko kesihatan yang lebih besar. 

Mereka yang mempunyai jisim otot yang lebih rendah, seperti kanak-kanak yang belum menyelesaikan pertumbuhan mereka atau orang tua yang mungkin kehilangan beberapa jisim otot mungkin mempunyai BMI yang lebih rendah. Semasa mengandung dan menyusu, komposisi badan wanita berubah, jadi menggunakan cara kira BMI adalah tidak sesuai.

Bagaimanakah BMI digunakan?

BMI boleh menjadi alat pemeriksaan, tetapi ia tidak mendiagnosis kegemukan badan atau kesihatan seseorang individu. Untuk menentukan sama ada BMI adalah risiko kesihatan, penyedia penjagaan kesihatan melakukan penilaian lanjut. Penilaian sedemikian termasuk ukuran ketebalan lipatan kulit, penilaian diet, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga.

Mengapa BMI digunakan untuk mengukur berat badan berlebihan dan obesiti?

Kerana cara kira BMI hanya memerlukan ketinggian dan berat, BMI adalah alat yang murah dan mudah.

Apakah cara lain untuk menilai lebihan lemak badan selain BMI?

Kaedah lain untuk mengukur lemak badan termasuk ukuran ketebalan lipatan kulit (dengan angkup), penimbangan dalam air, galangan bioelektrik, penyerapan sinar-x dwi-tenaga (DXA), dan pencairan isotop 1,2,3. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak selalu tersedia, dan ia sama ada mahal atau perlu dijalankan oleh kakitangan yang terlatih.

Tambahan pula, kebanyakan kaedah ini sukar untuk diseragamkan merentas pemerhati atau mesin, merumitkan perbandingan merentas kajian dan tempoh masa.

Bagaimanakah BMI ditafsirkan untuk orang dewasa?

Bagi orang dewasa berumur 20 tahun ke atas, BMI ditafsirkan menggunakan kategori status berat standard. Kategori ini adalah sama untuk lelaki dan wanita dari semua jenis badan dan umur.

BMI & Status Berat

Di bawah 18.5Kurang berat badan

18.5 – 24.9Berat Badan Sihat

25.0 – 29.9Berat badan berlebihan

30.0 dan Ke AtasObesiti

Adakah BMI ditafsirkan dengan cara yang sama untuk kanak-kanak dan remaja seperti untuk orang dewasa?

BMI ditafsirkan secara berbeza untuk kanak-kanak dan remaja, walaupun ia dikira menggunakan formula yang sama seperti BMI dewasa. Cara kira BMI kanak-kanak dan remaja perlu mengikut umur dan jantina kerana jumlah lemak badan berubah mengikut umur dan jumlah lemak badan berbeza antara perempuan dan lelaki. Carta pertumbuhan BMI untuk umur CDC mengambil kira perbezaan ini dan secara visual menunjukkan BMI sebagai kedudukan persentil.

Seberapa baik BMI sebagai penunjuk kegemukan badan?

Korelasi antara BMI dan kegemukan badan agak kuat, tetapi walaupun dua orang mempunyai BMI yang sama, tahap kegemukan badan mereka mungkin berbeza.

Secara umum,

Pada BMI yang sama, wanita cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada lelaki.

Pada BMI yang sama, jumlah lemak badan mungkin lebih tinggi atau lebih rendah bergantung kepada kumpulan kaum/etnik.

Pada BMI yang sama, orang yang lebih tua, secara purata, cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada orang dewasa yang lebih muda.

Pada BMI yang sama, atlet mempunyai kurang lemak badan berbanding bukan atlet.

Ketepatan BMI sebagai penunjuk kegemukan badan juga kelihatan lebih tinggi pada orang yang mempunyai tahap BMI dan kegemukan badan yang lebih tinggi. Manakala, seseorang yang mempunyai BMI yang sangat tinggi (cth., 35 kg/m2) berkemungkinan besar mempunyai lemak badan yang tinggi, BMI yang agak tinggi boleh disebabkan oleh lemak badan yang tinggi atau jisim badan tanpa lemak yang tinggi (otot dan tulang). Penyedia penjagaan kesihatan yang terlatih harus melakukan penilaian kesihatan yang sesuai untuk menilai status kesihatan dan risiko individu.

Adalah Jisim Badan Indeks boleh dipercayai?

BMI anda, atau Indeks Jisim Badan, adalah ukuran berat badan anda berbanding ketinggian anda. Penilaian obesiti yang tepat adalah penting, kerana berat badan berlebihan atau obes dengan ketara meningkatkan risiko anda mendapat pelbagai keadaan perubatan termasuk diabetes jenis 2, penyakit jantung dan kanser. 

Apabila tahap berat badan berlebihan atau obesiti meningkat, tumpuan telah jatuh pada BMI dan kelemahannya sebagai ukuran berat ideal untuk individu, dan bukannya keseluruhan populasi orang yang ‘purata’ digunakan.

“Sesetengah orang secara semula jadi mempunyai rangka yang lebih besar daripada yang lain. Tetapi ini menyebabkan perubahan yang agak kecil dalam berat badan dan diambil kira dalam julat BMI yang sihat. Sebenarnya tidak ada yang namanya seseorang yang bertulang besar.” Dr Jan Sambrook

Bagi kebanyakan orang dewasa, BMI memberikan anggaran yang baik tentang risiko kesihatan berkaitan berat badan anda. Jika BMI anda melebihi 35, berat badan anda pasti membahayakan kesihatan anda, tanpa mengira faktor di bawah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi di mana BMI mungkin memandang rendah atau melebihkan risiko ini dalam julat 25-35 BMI.

Jika anda berasal dari Asia

Orang yang berasal dari Asia terdedah kepada pengumpulan lemak intra-perut (lemak jauh di dalam rongga perut anda dan bukannya di bawah kulit anda) pada BMI yang lebih rendah daripada orang yang berasal dari Kaukasia. Orang yang mempunyai corak pertambahan berat badan ini digambarkan sebagai ‘epal’ dan bukannya ‘pir’ daripada garis besar badan mereka. Ini bermakna risiko kesihatan mereka mula meningkat pada BMI yang lebih rendah, kerana lemak intra-perut dikaitkan secara langsung dengan perkembangan penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah melihat bukti dan kerana kebolehubahan antara populasi Asia yang berbeza, ia tidak secara rasmi mengubah titik pemotongan. Walau bagaimanapun, ia mengesyorkan bahawa untuk tujuan kesihatan awam, sesetengah kumpulan Asia harus dianggap berat badan berlebihan jika BMI mereka adalah 22-25, dan obes dengan BMI 26-31.

Had Penggunaan Cara Kira BMI

Walaupun terdapat korelasi antara BMI dan kegemukan badan, terdapat batasan BMI yang telah banyak dibincangkan dalam bidang perubatan. Ini termasuk:

 • Atlet dan pembina badan yang mempunyai bahagian otot yang tinggi (berat otot lebih daripada lemak) dikategorikan dengan BMI yang tinggi
 • Terdapat perbezaan nisbah ketinggian dan berat antara kaum.
 • Umur dan jantina tidak diambil kira. BMI untuk Wanita cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada BMI untuk lelaki dengan BMI yang sama dan orang yang lebih tua cenderung mempunyai lebih banyak lemak badan daripada orang yang lebih muda dengan BMI yang sama
 • BMI juga tidak mengambil kira wanita hamil atau menyusu dan, kanak-kanak dan remaja yang masih membesar dan belum matang secara fizikal.

Apakah akibat kesihatan obesiti untuk orang dewasa?

Orang yang mempunyai obesiti menghadapi peningkatan risiko untuk banyak penyakit dan keadaan kesihatan, termasuk yang berikut:

 • Semua punca kematian (kematian)
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Kolesterol LDL tinggi, kolesterol HDL rendah atau tahap trigliserida yang tinggi (dislipidemia)
 • Diabetes jenis 2
 • Penyakit jantung koronari
 • Strok
 • Penyakit pundi hempedu
 • Osteoartritis (kerosakan rawan dan tulang dalam sendi)
 • Apnea tidur dan masalah pernafasan
 • Keradangan kronik dan peningkatan tekanan oksidatif
 • Sesetengah kanser (endometrium, payudara, kolon, buah pinggang, pundi hempedu, dan hati)
 • Kualiti hidup yang rendah
 • Penyakit mental seperti kemurungan klinikal, kebimbangan, dan gangguan mental yang lain
 • Sakit badan dan kesukaran dengan fungsi fizikal

Cuba cara kira BMI ini. Adakah anda tergolong dalam kumpulan yang sihat?

logo unikhadiah majalah online hadiah menarik

Unik Hadiah adalah majalah dalam talian yang memperkenalkan produk unik dari Malaysia. Ia menampilkan hadiah kreatif, produk hiasan rumah, dan aksesori fesyen yang jarang ditemui di pasaran konvensional. 

Lihat Produk Pilihan Kami

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to Top