faedah menabung

10 Faedah Menabung Penting – Mula Amalan Menyimpan Wang!

Kebaikan dan Faedah amalan Menabung Wang

Pertama sekali, menyimpan wang adalah penting kerana membawa faedah menabung seperti membantu melindungi anda sekiranya berlaku kecemasan kewangan. Selain itu, menyimpan wang boleh membantu anda membayar pembelian besar, mengelakkan hutang, mengurangkan tekanan kewangan anda, meninggalkan warisan kewangan dan memberikan anda rasa kebebasan kewangan yang lebih besar.

Berikut adalah faedah-faedah menabung yang penting:

1. Amalan Menabung sangat mudah untuk dilakukan

Tiada siapa yang mahukan kehidupan yang rumit, kami percaya lebih mudah lebih baik. Itulah sebabnya kami telah menjadikannya sangat mudah untuk menyimpan terus daripada gaji anda. Menyimpan dengan cara ini bermakna wang telah diketepikan sebelum ia mencecah akaun bank anda. Anda boleh melihat jumlah pada slip gaji anda dan melihat simpanan anda berkembang. Ini juga memberi anda satu perasaan selamat.

2. Tabiat Menabung membantu dalam kecemasan

Kecemasan sentiasa di luar jangkaan. Oleh itu, apabila ia berlaku, dana yang diperlukan biasanya bukan sebahagian daripada belanjawan biasa anda. Selalunya terdapat tekanan untuk mencari dana tambahan pada notis yang sangat singkat seperti perbelanjaan pengebumian, pembaikan rumah dan juga pembaikan kereta. Simpanan terkumpul selalunya boleh membantu dalam mengurangkan situasi kecemasan ini. Faedah menabung ini amatlah penting.

3. Keselamatan untuk masa depan

Salah satu sebab yang terbaik untuk mula menabung seawal mungkin ialah kita tidak boleh pasti apa yang akan datang pada masa hadapan. Jika anda kehilangan pekerjaan anda kerana pemberhentian kerja atau kerana sakit, atau anda terpaksa mengambil cuti kerja untuk membesarkan anak-anak, adalah penting untuk kami dapat menyediakan bukan sahaja untuk diri kami sendiri tetapi untuk mereka yang mungkin bergantung kepada kami, contohnya, saudara-mara yang lebih tua. , kanak-kanak. Pada masa ini kita tidak, secara sederhana, hidup dalam masa tertentu dan mereka yang telah diselamatkan yang terbaik untuk mengharungi badai.

4. Perlindungan bila kehilangan pekerjaan secara tiba-tiba

Anda mungkin mempunyai pekerjaan yang baik sekarang, tetapi bagaimana jika anda kehilangan pekerjaan itu? Tiba-tiba mendapati diri anda menganggur boleh menjadi menakutkan dan traumatik, tetapi ia adalah sesuatu yang ramai orang akan alami pada satu ketika dalam hidup mereka. Mempunyai simpanan untuk membantu menampung perbelanjaan hidup anda semasa anda mencari pekerjaan baharu boleh memberikan anda ketenangan fikiran.

5. Menabung Memberi Kemerdekaan

Kemerdekaan adalah satu lagi aspek penting dalam kesihatan mental kita. Dengan kemerdekaan, kita tidak lagi bergantung kepada rakan, keluarga, pinjaman bank, faedah pengangguran, dan bebas untuk membuat lebih banyak pilihan tentang perkara yang boleh kita lakukan dalam kehidupan kita. Bermula untuk mengetepikan sedikit adalah langkah yang bagus ke arah kemerdekaan yang lebih besar dan melakukannya melalui senarai gaji bermakna anda hampir tidak akan terlepas.

6. Bebas daripada hutang

Hutang boleh menyebabkan kebimbangan yang besar, dan itu boleh menyebabkan tekanan yang teruk pada kesihatan mental kita. Apabila kita berhutang, kita boleh berisiko kehilangan rumah dan mempunyai lebih sedikit wang untuk dibelanjakan untuk makanan dan minuman, rumah, kereta, pendidikan dan kursus latihan, dan kita mendapati lebih sukar untuk menyediakan untuk mereka yang mungkin bergantung kepada kita. Dengan mengetepikan sedikit wang setiap minggu atau bulan dan mencipta dana hari hujan, ini bermakna anda boleh mengelakkan hutang apabila berlaku masalah. Ini adalah kelebihan menabung yang tidak boleh dinafikan. 

7. Dapat beli barang tiket besar

Menabung wang membolehkan anda membeli barangan yang anda tidak mampu dengan kerap dan menaiki tangga hartanah sering dilihat sebagai mercu tanda penting dalam kehidupan, dan lebih banyak wang yang kita ada, lebih awal ia mungkin berlaku. Menyimpan wang akan memberikan anda rasa pencapaian yang sebenar apabila anda berjaya menyimpan untuk rumah yang anda inginkan.

Sama ada anda ingin membeli rumah atau kereta, mengikat tali pertunangan atau memulakan keluarga, banyak peristiwa kehidupan yang besar selalunya boleh membawa tanda harga yang tinggi. Bagi sesetengah daripada mereka, pemikiran untuk mendapatkan kad kredit atau membuat pinjaman peribadi adalah terlalu mudah. Walau bagaimanapun, menggunakan simpanan untuk membantu membiayai perkara ini adalah pilihan yang lebih baik daripada meletakkan diri anda dalam hutang dan perlu membayar balik dana yang dipinjam bersama dengan faedah.

8. Membantu persediaan untuk persaraan

Apabila anda mulakan tabiat menabung wang, adalah bermanfaat untuk memikirkan tentang jangka panjang, serta perkara yang mungkin akan berlaku. Pencen negeri itu sendiri tidak mungkin memberi anda pendapatan yang mencukupi untuk menampung semua kos anda apabila anda akhirnya berhenti kerja, terutamanya kerana usia di mana anda boleh menuntutnya semakin jauh, jadi lebih awal anda berfikir tentang persaraan merancang lebih baik.

Membiasakan menyimpan sebahagian kecil daripada pendapatan anda selama beberapa tahun boleh terkumpul menjadi sejumlah besar dana persaraan, yang akan membantu menjadikan persaraan anda lebih selesa.

9. Menabung Membolehkan Pembaikan rumah

Sama ada membeli set televisyen baharu, komputer baharu, penyelenggaraan taman, membaiki paip pecah, tingkap pecah, atau menyelesaikan kebocoran, pembaikan rumah adalah sesuatu yang merupakan fakta penting dalam kehidupan. Adakah rumah anda berada dalam keadaan yang sama seperti 5, 10, 20 tahun dahulu? Penyelenggaraan yang berterusan boleh memakan kos yang tinggi dan patut dirancang terlebih dahulu.

10. Cuti dan masa lapang

Secara ringkasnya, menyimpan wang bermakna kita mempunyai lebih banyak wang untuk dibelanjakan apabila masa sukar. Apabila sekatan berakhir, dan pub serta restoran mula dibuka, bulan-bulan sekatan yang panjang nampaknya akan berakhir, Malam bersama rakan-rakan bukan sahaja baik untuk kesihatan mental kita, ia memberi manfaat kepada ekonomi tempatan, dan, lanjutan, ekonomi Malaysia secara keseluruhan. 

Masa di mana kita boleh dengan selesa menantikan percutian di luar negara nampaknya masih jauh, tetapi mengapa tidak mula menabung sekarang? Wang yang disimpan hari ini adalah wang yang akan dipulangkan esok; kenapa tidak menghabiskannya untuk bercuti di luar negara? Dan ingat, lebih banyak anda menyimpan, lebih banyak anda boleh berfikir bukan sahaja tentang percutian tahun depan, tetapi satu lagi selepas itu! Faedah menabung ini boleh dikatakan membawa kebahagiaan. 

Terdapat pelbagai sebab untuk memulakan atau terus menyimpan wang. Orang yang berbeza menyimpan atas sebab yang berbeza, tetapi secara amnya, mempunyai simpanan akan memberi manfaat kepada anda pada masa hadapan, sama ada anda mengelakkan kesusahan atau mengejar perkara yang anda inginkan. Ia menjadikannya lebih mudah jika anda mempunyai matlamat atau tujuan yang jelas untuk wang yang anda simpan.

Ingat tidak kira apa peringkat kehidupan anda, satu perkara akan sentiasa kekal: Anda tidak pernah terlalu muda — atau terlalu tua — untuk menjimatkan wang. Dengan ini, suatu hari nanti, anda boleh merasai faedah menabung sepenuhnya dan lega kerana bermula sejak awal lagi. 

logo unikhadiah majalah online hadiah menarik

Unik Hadiah adalah majalah dalam talian yang memperkenalkan produk unik dari Malaysia. Ia menampilkan hadiah kreatif, produk hiasan rumah, dan aksesori fesyen yang jarang ditemui di pasaran konvensional. 

Lihat Produk Pilihan Kami

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to Top