Kelebihan Chia Seed

13 Kebaikan Chia Seed Untuk Diet Dan Kesihatan

Biji chia ialah biji hitam dan putih kecil dari tumbuhan padang pasir Salvia hispanica, ahli keluarga pudina. Biji-bijian kecil ni kecil, tetapi ia pasti besar. Ia bukan sahaja boleh dinikmati dalam pelbagai hidangan, malah biji chia juga dilengkapi dengan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah 13 kebaikan chia seed untuk kesihatan yang mengejutkan.

Kebaikan dan Khasiat Chia Seed

Inilah kebaikan dan khasiat chia seed yang patut anda tahu:

1. Memberi Melegakan Sembelit

Serat dalam biji chia kebanyakannya serat tidak larut, iaitu sejenis serat yang tidak larut dalam cecair. Sebaliknya, serat tidak larut menyerap cecair dan membantu menghasilkan najis yang besar dan lembut. Jika anda mengalami masalah sakit perut dan sentiasa sembelit, biji chia mempunyai jenis serat yang sesuai untuk melonggarkan najis anda dan memberikan anda sedikit kelegaan sembelit. Ingat kebaikan chia seed ini bila sembelit!

2. Melindungi Terhadap Kanser Kolorektal

Seperti yang anda sudah baca, biji chia adalah sumber serat yang sangat baik, yang boleh menggalakkan kesihatan usus. The Nota Klinik Mayo bahawa makan diet yang kaya dengan serat juga ditunjukkan untuk melindungi daripada kanser kolorektal.

Kebaikan chia seed ini amat penting di Malaysia terutamanya apabila kanser usus merupakan salah satu penyakit utama yang mempengaruhi kesihatan ramai di negara ini. 

3. Boleh menyokong penurunan berat badan

Satu auns (28 gram) biji chia mempunyai hampir 10 gram serat makanan. Ini bermakna mereka hebat 35% serat mengikut berat.

Walaupun penyelidikan mengenai topik ini bercampur-campur, beberapa kajian mencadangkan bahawa makan serat mungkin memainkan peranan dalam mencegah berat badan berlebihan dan obesiti.

Selain itu, protein dalam biji chia boleh membantu mengurangkan selera makan dan pengambilan makanan.

Satu kajian dalam 24 peserta mendapati bahawa makan 0.33 auns (7 gram) atau 0.5 auns (14 gram) biji chia dicampur dengan yogurt untuk sarapan pagi meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan dalam jangka pendek berbanding dengan makan yogurt tanpa chia.

Walaupun begitu, kajian yang mengkaji khasiat chia seed untuk penurunan berat badan telah memerhatikan hasil yang bercampur-campur.

Dalam kajian lama dari 2009 yang melibatkan 90 orang dengan berat badan berlebihan, pengambilan 50 gram suplemen biji chia setiap hari selama 12 minggu tidak menjejaskan berat badan atau penanda kesihatan seperti tekanan darah dan penanda keradangan.

Sebaliknya, kajian selama 6 bulan yang melibatkan 77 orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti dan diabetes jenis 2 yang makan diet rendah kalori mendapati bahawa mereka yang mengambil biji chia setiap hari mengalami penurunan berat badan yang jauh lebih besar daripada mereka yang menerima plasebo.

Walaupun menambahkan biji chia pada diet anda tidak mungkin menyebabkan penurunan berat badan dengan sendirinya, ia mungkin merupakan tambahan yang berguna kepada diet seimbang dan berkhasiat jika anda cuba menurunkan berat badan.

4. Boleh Menyokong Kesihatan Tulang

Biji chia mengandungi kalsium dan fosforus serta magnesium. Ketiga-tiga mineral ini telah diketahui dapat membantu menyokong kesihatan tulang yang optimum dan merupakan kebaikan chia seed yang penting. Banyak kajian pemerhatian malah mencadangkan bahawa mendapat cukup nutrien ini adalah penting untuk mengekalkan ketumpatan mineral tulang yang baik, yang merupakan penunjuk kekuatan tulang.

Satu kajian haiwan mendapati bahawa tikus yang menerima biji chia setiap hari selama kira-kira 13 bulan telah meningkatkan kandungan mineral tulang berbanding dengan kumpulan kawalan. Penulis membuat kesimpulan bahawa TANAH mungkin telah menyumbang kepada faedah ini.

5. Boleh Mengurangkan Paras Gula Darah

Mengambil biji chia boleh membantu dengan pengawalan gula darah, mungkin disebabkan kandungan seratnya dan sebatian bermanfaat lain. Kajian 2013 mendapati bahawa makan roti yang mengandungi biji chia membantu mengurangkan kenaikan gula darah selepas makan dalam kalangan orang dewasa yang sihat, berbanding dengan makan roti tanpa biji chia. Roti bakar dengan biji chia yang rangup, siapa nak?

6. Boleh Menurunkan LDL (Kolesterol Tak Bermanfaat)

Serat dalam biji chia terutamanya serat larut dan lendir, bahan yang bertanggungjawab untuk tekstur lem biji chia yang dilembapkan. mengikut Kesihatan Harvard, serat ini boleh membantu menurunkan kolesterol LDL dan melambatkan penghadaman, yang boleh menghalang kenaikan gula darah selepas makan dan menggalakkan rasa kenyang. Kebaikan chia seed ini sememangnya membantu mengurangkan berat badan.

7. Boleh Membantu Meningkatkan Kesihatan Kardiovaskular

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa memasukkan biji chia sebagai sebahagian daripada gaya pemakanan yang sihat boleh membantu meningkatkan faktor risiko kardiovaskular seperti menurunkan tekanan darah, kolesterol dan trigliserida. Jika anda ingin meningkatkan kesihatan jantung, makan beberapa biji chia. Kebaikan chia seed ini boleh didapati dengan memasukkan dalam smoothie anda. 

8. Mengandungi Mineral

Biji chia juga mempunyai mineral termasuk kalsium, besi, magnesium, dan zink. Kalsium dan magnesium membantu mengekalkan tulang yang sihat manakala zink adalah penting untuk pembahagian dan pertumbuhan sel. Ia juga merupakan elemen penting yang diperlukan untuk menyokong sistem imun badan. Daripada suplemen dan vitamin, dapatkan satu atau dua biji chia pada hidangan seterusnya.

9. Tinggi Lemak Yang Menyihatkan Jantung

Bukan sahaja biji kebaikan chia seed merangkumi asid lemak omega-3, tetapi ia juga mengandungi lemak yang menyihatkan jantung. The Klinik Mayo menulis bahawa satu hidangan biji chia mengandungi 9 gram lemak, dimana 8 gram adalah lemak yang menyihatkan jantung. Chia seeds pastinya mengandungi khasiat.

10. Mempunyai Asid Lemak Omega-3

Biji chia mengandungi sihat asid lemak omega-3, yang merupakan lemak tak tepu dan, menurut Harvard Health, telah ditunjukkan untuk membantu mencegah penyakit jantung dan strok. Asid lemak omega-3 juga boleh membantu mengawal ekzema, lupus, dan arthritis rheumatoid. Mereka mungkin memainkan peranan pelindung dalam kanser dan keadaan lain. Dengan fakta kebaikan chia seed ini, apa lagi alasan anda? 

11. Sumber Antioksidan dan Polifenol yang sangat baik

Satu lagi manfaat kesihatan yang mengejutkan tentang kebaikan chia seed adalah ia sangat baik sumber antioksidan dan polifenol seperti asid caffeic, myricetin, quercetin, asid rosmarinic, dan lain-lain. Antioksidan ialah salah satu khasiat chia seed yang boleh melindungi sel anda daripada radikal bebas, yang mungkin memainkan peranan dalam kanser, penyakit jantung, dan penyakit lain, manakala polifenol ialah sebatian tumbuhan berfaedah dengan sifat antioksidan yang boleh membantu mengekalkan kesihatan anda dan melindungi daripada pelbagai penyakit.

12. Dipenuhi dengan Serat Pemakanan

Biji chia adalah sejenis serat makanan yang hebat. Mengikut Akademi Pemakanan dan Dietetik, biji chia mengandungi kira-kira 10 gram setiap auns (kira-kira 2 sudu besar) dan serat makanan boleh membantu menggalakkan perasaan kenyang. Rasa kenyang bermakna kurang mengunyah dan mengunyah makanan ringan, yang bermakna anda mungkin mengelak daripada makan kalori tambahan sepanjang hari. Potensi penurunan berat badan, sesiapa sahaja?

13. Mengandungi Asid Amino

Faedah kesihatan yang mengejutkan bagi biji chia ialah ia membekalkan pelbagai asid amino endogen, sejenis yang anda perlukan untuk penghasilan tenaga dan fungsi imun dalam badan. Badan anda Jenis asid amino yang anda akan dapat daripada chia termasuk asid glutamat dan aspartik, alanin, serin dan glisin.

Khasiat chia seed bukan sahaja kaya dengan mineral, lemak omega-3, antioksidan, dan serat tetapi juga mudah disediakan.

Kajian menunjukkan bahawa mereka mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dari penurunan berat badan kepada pengurangan risiko penyakit jantung. Bagaimanapun, lebih banyak kajian melibatkan manusia diperlukan sebelum sebarang kesimpulan yang kukuh boleh dibuat.

Jika anda ingin mendapat manfaat yang mungkin dari biji chia, pertimbangkan untuk memasukkannya ke dalam diet anda. Ia merupakan tambahan yang bagus kepada smoothie, oatmeal, yogurt, makanan yang dibakar dan banyak lagi.

Baca:
Kebaikan pisang
Apa itu daun ketumbar

logo unikhadiah majalah online hadiah menarik

Unik Hadiah adalah majalah dalam talian yang memperkenalkan produk unik dari Malaysia. Ia menampilkan hadiah kreatif, produk hiasan rumah, dan aksesori fesyen yang jarang ditemui di pasaran konvensional. 

Lihat Produk Pilihan Kami

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to Top