mimpi gigi tercabut

Mimpi Gigi Tercabut? Inilah 10 Interpretasi Yang Anda Perlu Tahu

Maksud Mimpi Gigi Tercabut Atau Patah

Ini adalah salah satu mimpi paling menakutkan selain mimpi tentang ular: Anda akan menjalankan perniagaan anda, dan secara tiba-tiba, gigi anda mula tercabut. Mungkin mereka tercicir satu demi satu, atau mereka mula patah di tangan anda, atau mereka mula berpecah. Walau apa pun, mempunyai mimpi gigi tercabut adalah meresahkan. Jika anda pernah mengalami mimpi seperti ini, anda mungkin tertanya-tanya apa maksudnya.

Mimpi yang jelas tentang gigi yang gugur mungkin secara semulajadi menimbulkan kebimbangan tentang kesihatan, kesejahteraan atau kualiti tidur anda. Tetapi sama ada anda berasa cemas selepas mimpi gigi anda sendiri yang mengganggu atau hanya ingin tahu mengapa jenis mimpi ini berlaku, adalah penting untuk mengetahui bahawa mimpi gigi mungkin tidak bermakna sesuatu yang serius.

Walau bagaimanapun, mimpi tentang trauma gigi adalah perkara biasa. Pelbagai budaya, agama dan individu telah menawarkan rangka kerja untuk mentafsir jenis mimpi ini, tetapi topik itu secara sejarah telah didekati dengan lebih banyak tahyul daripada sains.

“mimpi gigi akan disambungkan dengan cara anda berkomunikasi sejak kebelakangan ini,” kata Lauri Quinn Loewenberg, penganalisis dan pengarang mimpi profesional. “Sebarang mimpi yang berkaitan dengan mulut – bibir, lidah, gigi, tekak – akan mengenai apa yang anda katakan, bagaimana anda mengatakannya, dan sebagainya.” Teruskan membaca untuk tafsiran Loewenberg tentang pelbagai mimpi tentang gigi yang gugur, dan bagaimana ia mungkin berkaitan dengan apa yang berlaku dalam hidup anda apabila anda terjaga.

1. Anda bermimpi bahawa gigi anda gugur di klinik doktor gigi

“Doktor gigi akan [mewakili] keupayaan anda untuk membetulkan beberapa bentuk komunikasi yang anda miliki, atau mungkin hanya membetulkan cara biasa anda berkomunikasi,” kata Loewenberg. “Mungkin anda sedang berusaha untuk tidak mengutuk begitu banyak, mungkin anda sedang berusaha untuk berfikir sebelum anda bercakap, mungkin anda sedang berusaha untuk menjadi lebih sopan.”

2. Anda mencabut gigi yang longgar dalam mimpi anda

Menurut Loewenberg, mencabut gigi yang longgar akan melambangkan konflik yang perlu anda bincangkan atau yang ingin anda hentikan. “Mungkin gigi itu hanya tergantung di sana dengan urat, dan anda hanya perlu mengeluarkannya. 

Proses pemikiran di sana adalah betul-betul maksud mimpi gigi tercabut itu. Anda perlu mengatakan apa yang perlu dikatakan di sini, anda perlu memaksa diri anda untuk mengatakannya tidak kira betapa sakitnya ia mungkin.”

3.Anda pergi untuk memilih sesuatu daripada gigi anda, dan gigi anda tercabut

Seperti menyedari anda terlupa floss dan kini mempunyai sekeping bayam dalam gigi anda, tetapi lebih meresahkan jika gigi anda tercabut apabila anda cuba membaikinya. Walau bagaimanapun, Loewenberg mengatakan bahawa mimpi gigi tercabut ini boleh menjadi petanda bahawa anda telah menyelesaikan salah komunikasi. “Ia juga sangat penting apa yang tersekat dalam gigi anda. 

Jika anda mempunyai gusi tersangkut di gigi anda, ini mungkin akan disambungkan kepada sesuatu yang anda anggap sebagai keadaan melekit. Dan itu mungkin sebab anda terperangkap dalam isu komunikasi ini kerana ia melekit dan anda tidak pasti bagaimana untuk mengatakan perkara yang betul.”

4. Anda bermimpi bahawa gigi anda mula patah

“Satu tempat gigi anda patah dikaitkan dengan pertuturan yang lemah. Anda biasanya akan mendapat mimpi itu apabila anda mungkin bertengkar atau anda berasa seperti anda tidak memahami maksud anda, atau anda hanya tidak mengatakannya dengan betul, bahawa apa yang keluar dari mulut anda adalah lemah. Ia mempunyai rekahan di dalamnya, ia tidak padat.”

5. Anda bermimpi bahawa gigi anda mula tercabut perlahan-lahan atau satu demi satu

“Apabila mereka keluar sendiri, itu biasanya berkaitan dengan membenarkan sesuatu keluar dari mulut anda yang anda ingin anda masukkan semula. Bercakap sesuatu tanpa memikirkannya terlebih dahulu, gosip, perkara yang sepatutnya kekal di sana. 

Apabila gigi keluar satu persatu, maka lihatlah komunikasi anda sehari sebelumnya. Adakah anda mula mungkin membocorkan maklumat tentang seseorang atau sesuatu? Adakah anda mengatakan sedikit perkara yang mungkin anda tidak sepatutnya katakan? Ia berkait dengan hanya mengatakan berita kecil di sana-sini.”

6. Anda bermimpi bahawa mereka semua tercabut sekaligus

Loewenberg mengatakan bahawa ini berlaku apabila anda mengatakan banyak maklumat sekaligus. “Itu biasanya datang kepada orang yang bercakap dan terlalu banyak bercakap dan tidak tahu bila untuk berhenti bercakap. Orang yang mempunyai ciri keperibadian ini biasanya menyedarinya. Mereka mendapat mimpi gigi tercabut itu, banyak perkara yang keluar dari mulut mereka sepanjang masa. 

Tetapi ia juga boleh berlaku apabila anda telah membenarkan sesuatu yang besar keluar dari mulut anda. Seperti lebih banyak gigi yang keluar, lebih besar perkara yang anda katakan. Jadi, jika anda cuba menahannya atau anda cuba menangkap gigi, maka itu berkaitan dengan kesedaran anda tentang Oops, saya tidak sepatutnya berkata demikian.”

7. Hanya beberapa gigi anda yang gugur dalam mimpi

“Jika ia hanya beberapa gigi yang keluar dan bukannya kesemuanya, sekali lagi ia akan mencerminkan tahap berapa banyak yang anda katakan.” Loewenberg menggesa anda untuk melihat hari sebelumnya, kerana mimpi gigi tercabut akan sentiasa dihubungkan dengan sesuatu yang berlaku sehari sebelum mimpi itu. “Apakah kamu tidak memberikan kebenaran yang utuh? Adakah anda hanya mengatakan separuh daripada cerita, boleh dikatakan?”

8. Semua kecuali satu atau dua gigi cabut

“Jika hanya tinggal sedikit, maka anda mungkin masih merasakan anda mempunyai sedikit maruah yang tinggal selepas apa sahaja yang anda muntahkan.”

9. Anda bermimpi bahawa mereka tercabut dengan ketukan ringan

“Ketik kecil itu menunjukkan bahawa mungkin seseorang memberi anda sedikit dorongan untuk mendapatkan maklumat ini daripada anda daripada anda menawarkannya secara bebas. Sebagai contoh, apabila anda mempunyai rahsia, atau seseorang memberitahu anda sesuatu, sejenis gosip berair, anda akan menahannya. Tetapi jika seseorang membangkitkannya, ‘Adakah anda tahu apa-apa?,’ memberi anda sedikit dorongan , dan kemudian anda menumpahkan kacang, itu mengetuk.”

10. Mereka mula berpecah dan berpecah dalam mimpi

Seperti gigi yang patah, Loewenberg memberi amaran bahawa ini mungkin juga ada kaitan dengan pertuturan yang lemah. “Sekali lagi, ada sebab mengapa ia patah atau tercabut. Perpecahan itu boleh dibandingkan dengan apa yang anda katakan sehari sebelumnya dalam pertengkaran dengan seseorang di mana anda berada pada tahap hanya membelah rambut. Jika anda mengambil terlalu banyak perincian, itu tidak perlu pada ketika itu.”

11. Cebisan gigi anda mula tercabut

Daripada semua mimpi gigi tercabut, Loewenberg berkata ini adalah mimpi yang paling kerap dia alami. “Itu juga tentang tidak memberikan maklumat yang mencukupi. Sebagai contoh, saya fikir saya banyak mendapatnya kerana saya banyak pergi ke radio dan saya banyak menerangkan mimpi. Tetapi saya akan mendapat mimpi patah gigi itu apabila saya rasa saya tidak memberikan maklumat yang mencukupi, seperti saya rasa saya tidak menjelaskan diri saya dengan cukup baik. Saya tidak rasa orang yang saya bercakap itu memahami sepenuhnya apa yang saya cuba jelaskan kepada mereka.”

12. Anda bermimpi bahawa gigi anda mula tumbuh bengkok dan menolak diri anda keluar dari mulut anda

“Dalam kes ini, ini benar-benar akan menjejaskan penampilan anda. Banyak kali dalam mimpi gigi tercabut atau apa sahaja yang berlaku dengan gigi, kita akan melihat di cermin kerana kita mempunyai kebimbangan tentang penampilan kita sekarang. 

Jadi seseorang itu pasti anda mempunyai kebimbangan tentang bagaimana anda kini boleh kelihatan kepada orang lain selepas apa yang telah dikatakan. Kebengkokan juga boleh dikaitkan dengan kebohongan.”

13. Gigi mula reput

“Gigi reput boleh menjadi salah satu daripada dua perkara. Ia boleh disambungkan kepada sesuatu yang lama, sejenis pertengkaran atau dendam atau situasi yang telah anda bincangkan pada hari sebelumnya yang sudah lama, dan anda semakin bosan dengannya. 

Anda di bawah sedar sedang menyatakannya dalam bentuk gigi yang reput. Seolah-olah kita telah mengatasi ini berjuta kali ini semakin tua. Tetapi ia juga boleh dikaitkan dengan rasa bersalah kerana mengatakan sesuatu yang benar-benar busuk dan jahat.”

14. Anda bermimpi bahawa gigi anda mula berundur kembali ke dalam gusi anda

“Itu adalah masa yang besar disambungkan untuk benar-benar berharap anda dapat mengambil kembali apa yang anda katakan. Anda harap anda boleh memadamkannya. ‘Ugh, saya tidak percaya bahawa saya berkata begitu, apa yang boleh saya lakukan untuk mengambil ini kembali?’ 

Orang itu juga boleh takut untuk bersuara. Saya takut untuk bercakap tentang apa sahaja isu ini. Jadi daripada melepaskannya, saya seperti menarik balik sepenuhnya.”

15. Mulut anda penuh dengan gigi yang longgar dalam mimpi anda

“Itu adalah di mana terdapat sesuatu yang anda perlu bincangkan tetapi anda belum melakukannya. Ia seperti, saya perlu mengatakan ini, saya benar-benar perlu bercakap tentang perkara ini, saya benar-benar perlu berhadapan dengan orang ini tentang perkara ini, tetapi anda belum melakukannya lagi. 

Anda seperti di ambang, anda sangat bersedia untuk. Itulah sebabnya mereka longgar. Tetapi anda belum melakukannya lagi. Pada ketika ini, bawah sedar anda membentangkannya kepada anda dengan cara ini, jadi anda boleh membuat keputusan, Okay, adakah yang terbaik untuk terus bercakap tentang perkara ini atau menutup mulut saya? Apakah cara terbaik untuk mendekati ini?”

16. Gigi anda mula tercabut semasa anda berada di tengah-tengah tugas yang sukar

“Sudah tentu, ia juga bergantung pada tugas yang anda lakukan, kerana setiap butiran kecil penting. Tetapi jika anda dalam proses melakukan sesuatu yang sukar dan gigi anda cabut dan ia bukan fokus keseluruhan mimpi gigi tercabut, ini juga boleh dikaitkan dengan bukan sahaja komunikasi tetapi juga tindakan dalam kehidupan sebenar yang anda mengalami kesukaran dengan. Sering kali apabila kita menghadapi masalah yang sukar, kita tidak melakukan apa-apa. 

Apabila anda secara aktif cuba menangani situasi sukar itu dalam kehidupan sebenar — oleh itu anda sedang berhadapan dengan sesuatu yang sukar dalam mimpi — anda secara aktif cuba memperbaikinya dan gigi anda cabut, [ia] mungkin mesej daripada anda bawah sedar untuk menyimpan perkara ini untuk diri sendiri, kerjakan sahaja perkara ini dan jangan mengeluh dan mengumpat mengenainya.”

17. Gigi tercabut dalam mimpi anda dan anda tidak dapat mencari mereka

Loewenberg mengatakan bahawa ini mungkin bermakna anda menghadapi masalah mencari perkataan yang betul. “Anda tahu ada sesuatu yang perlu anda katakan tetapi anda tidak tahu bagaimana untuk mengatakannya. 

Bagaimana saya boleh mengatakan ini? Biar saya cari perkataan yang betul. Memandangkan gigi sudah terkeluar, ini mungkin cuba mencari perkataan yang betul untuk membetulkan apa yang anda telah kacau dengan bercakap tanpa berfikir.”

18. Anda bermimpi bahawa mereka tercabut semasa anda bergaul dengan seseorang

“Anda tahu bagaimana mereka berkata kurang adalah lebih? Mimpi gigi tercabut jenis ini boleh berlaku apabila anda terlalu banyak bercakap dalam perbualan. Sebagai contoh, seks dalam mimpi sebenarnya bukan tentang perbuatan fizikal seks, ia lebih kepada berhubung dengan seseorang pada tahap emosi atau psikologi. 

Jadi ini boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai sejenis hubungan dengan seseorang yang mempunyai perbualan intim. Tetapi sekarang anda terlalu memikirkannya, dan berfikir, Oh, mungkin saya tidak sepatutnya mengatakan ini, oh, saya mengatakan terlalu banyak perkara itu, tetapi mimpi anda cuba meyakinkan [anda bahawa] anda semua berhubung, jangan risau mengenainya.”

Kesimpulan

Jika anda mengalami mimpi gigi tercabut, Loewenberg mengatakan bahawa bawah sedar anda cuba membantu anda meningkatkan kemahiran komunikasi anda. Yang berkata, terdapat beberapa pengecualian. “Kadang-kadang, kehilangan gigi atau sesuatu yang berlaku pada gigi anda juga boleh menjadi tentang anda merasakan anda kehilangan kuasa di suatu tempat dalam hidup anda,” kata Loewenberg. “Dalam kerajaan haiwan, gigi anda adalah keupayaan anda untuk terus hidup, untuk melindungi diri anda, dan untuk makan. Kehilangan gigi boleh, bagi sesetengah orang, bermakna mereka berasa seperti kehilangan kemampuan untuk terus hidup dalam beberapa cara.”

Untuk mula menangani punca mimpi, Loewenberg menasihati menyimpan jurnal mimpi. “Saya mengesyorkan menulis bahagian jurnal harian anda di sebelah kiri jurnal anda dan mimpi anda di sebelah kanan supaya anda boleh meletakkannya bersebelahan dan lebih mudah menghubungkan titik antara apa yang berlaku pada hari anda untuk melihat bagaimana ia mempengaruhi perkara awak bermimpi malam itu.” Ini ialah cara untuk anda menjejaki corak dalam tingkah laku anda dan cara komunikasi anda mungkin mempengaruhi mimpi anda.

Kenapa Kita Mimpikan Gigi Tertanggal?

Orang ramai telah meneka tentang makna mimpi gigi tercabut selagi manusia ada. Ramai pemikir pada asalnya percaya mimpi sebagai alat komunikasi daripada ilahi. Mimpi tentang gigi cabut juga dianggap meramalkan peristiwa, mulai dari membayar hutang hingga kehilangan orang tersayang.

Sepanjang sejarah, tema kehilangan dan kematian ini konsisten dalam banyak tafsiran lain. Sigmund Freud dan Carl Jung kedua-duanya percaya mimpi gigi tercabut sebagai simbol kepentingan psikologi yang mendalam, dan pengaruh mereka telah membentuk banyak idea tentang mimpi gigi. Mungkin tidak menghairankan bahawa Freud percaya mimpi tentang gigi yang tercabut adalah tanda-tanda keperluan dan ketakutan seksual bawah sedar. Dia bagaimanapun, menyedari kemungkinan bahawa mereka boleh dikaitkan dengan rangsangan pergigian. Dari perspektif saintifik, ini nampaknya lebih masuk akal, tetapi idea itu tidak diteruskan secara saintifik.

Baru-baru ini, satu aspek yang membingungkan pemikir saintifik ialah mimpi gigi tidak sesuai dengan hipotesis kesinambungan tentang bermimpi. Hipotesis kesinambungan menegaskan bahawa kandungan mimpi kita mencerminkan kandungan fikiran dan pengalaman kita yang terjaga. Walaupun bermimpi tentang gigi anda reput atau rontok boleh menjadi pengalaman yang mengejutkan, ia bukanlah sesuatu yang dilalui oleh ramai orang dalam kehidupan sedar.

Pada masa ini, banyak idea tentang mimpi gigi adalah berdasarkan kepercayaan karut lama yang berlarutan. Dan, walaupun idea-idea ini belum disahkan oleh sains, ia mungkin masih membuatkan kita berasa bimbang atau cemas sekiranya kita bermimpi tentang gigi kita rontok.

Apa Yang Perlu Saya Lakukan Jika Saya Bermimpi Gigi Saya Tercabut?

Jika anda baru-baru ini anda mimpi gigi tercabut, patah atau reput, kemungkinan besar tiada apa yang perlu dibimbangkan. Sehingga kini, tiada bukti untuk menyokong idea bahawa mimpi gigi timbul daripada masalah bawah sedar atau meramalkan peristiwa kehidupan yang negatif.

Bukti awal menunjukkan mimpi gigi mungkin berkaitan dengan kerengsaan pergigian semasa tidur dan mungkin lebih biasa pada orang yang mengalami kemurungan atau kebimbangan. Jika anda sering mengalami mimpi gigi dan berasa bimbang tentangnya, pertimbangkan untuk berbincang dengan doktor atau profesional kesihatan mental tentang kebimbangan anda. Jika anda perasan anda menggigit gigi pada waktu malam, bangun dengan sakit gigi, atau mengalami masalah mulut yang lain, berbincang dengan doktor gigi anda untuk membantu anda memahami dan menguruskan simptom anda.

Adakah Terdapat Penjelasan Saintifik untuk Mimpi Tentang Kehilangan Gigi?

Malangnya, tidak ramai saintis yang mengkaji secara langsung mimpi gigi tercabut. Sebagai tindak balas kepada kekurangan bukti empirikal tentang mimpi gigi, dua penyelidik telah menyelidiki topik ini secara mendalam. Rozen dan Soffer-Dubek dari Ben-Gurion University of the Negev, Israel, menjalankan kajian penyelidikan untuk lebih memahami potensi hubungan antara mimpi gigi, tekanan psikologi, kerengsaan pergigian dan kualiti tidur.

Pertama, mereka mengiktiraf dua tema menyeluruh tafsiran yang muncul dari sejarah dan membentuk hipotesis mereka – adakah mimpi gigi merupakan manifestasi simbolik tekanan psikologi, atau adakah ia produk otak kita yang menggabungkan rangsangan pergigian ke dalam tidur kita? Untuk menyiasat, mereka mendaftarkan pelajar sarjana muda untuk menjawab langkah-langkah tentang tema mimpi, tekanan psikologi, kerengsaan pergigian, dan kualiti tidur. Dua perkara utama yang mereka gunakan untuk mengukur kerengsaan pergigian ialah ketegangan gigi, ditakrifkan sebagai rasa lembut selepas bangun tidur, dan gigi bergegar semasa tidur.

Kajian mendapati bahawa mimpi gigi berkorelasi dengan ketegangan gigi, tetapi ia tidak berkaitan dengan pengisaran gigi. Untuk mentafsir penemuan ini, para penyelidik mencadangkan bahawa ramai orang mungkin tidak menyedari bahawa mereka menggigit gigi mereka semasa tidur, tetapi mereka masih akan menyedari perasaan lembut apabila mereka bangun. Menariknya, mimpi gigi tidak berkaitan dengan sebarang masalah tidur atau kesihatan mental. Kajian itu juga tidak menemui sebarang korelasi antara ketegangan gigi dan jenis mimpi lain.

Penyelidikan awal ini mencadangkan dua perkara: mimpi gigi berkaitan dengan kerengsaan pergigian semasa tidur, dan mimpi gigi secara unik berkaitan dengan kerengsaan pergigian dengan cara yang bukan jenis mimpi lain. Walaupun kajian khusus ini tidak menemui hubungan antara mimpi gigi dan tekanan psikologi, kajian terdahulu mendapati bahawa pelajar kolej yang mengalami mimpi gigi merasakan kemurungan, kebimbangan, ketidakberdayaan, dan kehilangan kawalan yang lebih besar.

Secara lebih luas, penyelidikan ini menyokong teori bahawa beberapa rangsangan somatosensori mempengaruhi kandungan mimpi. Dengan kata lain, rangsangan fizikal kepada badan dan deria kita semasa tidur boleh menjejaskan apa yang kita impikan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda terus mempunyai mimpi

Menurut Naiman, pada bila-bila masa anda mengalami mimpi gigi tercabut berulang—terutamanya mimpi yang dianggap negatif atau menakutkan—itu adalah tanda sesuatu yang anda sedang bergelut untuk dihadam secara mental. Mengambil masa untuk menggali apa yang ditimbulkan oleh mimpi ini untuk anda secara emosi, dan seterusnya cuba mengatasinya, boleh membantu.

“Apabila orang mengalami mimpi berulang, sangat penting untuk menanganinya,” katanya. “Ada pepatah lama dari Talmud yang mengatakan, ‘Mimpi yang tidak diperiksa adalah seperti surat yang tidak dibuka.’ Jadi, adalah penting untuk membuka surat itu…menghadirinya, duduk dengan mimpi, dan kaitkan dengannya.”

Pada kali berikutnya anda mempunyai mimpi gigi, anda boleh bertanya kepada diri sendiri soalan seperti: Bagaimana rasanya? Apakah emosi yang ditimbulkannya? Adakah ia membawa sebarang kenangan? Dengan berbuat demikian, Naiman berkata anda boleh membantu mimpi itu mentafsir dirinya sendiri: “Selalunya terdapat tanggapan yang terkunci di belakangnya dan apabila mereka boleh mentafsir mimpi itu, ia membantu mencernanya.”

Jika anda benar-benar bergelut untuk memahami mimpi itu dan ia mengganggu anda, Naiman berkata anda juga boleh mempertimbangkan untuk berbincang dengan pakar psikologi yang terbuka untuk membincangkan mimpi dan maknanya.

Sementara itu, melihat dengan teliti emosi yang ditimbulkan oleh mana-mana dan semua mimpi boleh membantu anda belajar daripadanya—dan mungkin juga mengintip ke dalam alam bawah sedar anda.

Info menarik lain:
Sebab tidur berpeluh
Punca tidur berdengkur

logo unikhadiah majalah online hadiah menarik

Unik Hadiah adalah majalah dalam talian yang memperkenalkan produk unik dari Malaysia. Ia menampilkan hadiah kreatif, produk hiasan rumah, dan aksesori fesyen yang jarang ditemui di pasaran konvensional. 

Lihat Produk Pilihan Kami

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to Top