tidur ayam

12 Sebab Tidur Ayam Dan Cara Mengatasinya Untuk Tidur Terbaik

Dunia kelihatan cerah selepas berehat malam yang hebat. Tetapi lain pula ceritanya apabila tidur kerap terganggu. Tidur ayam menjadikannya lebih sukar untuk berfikir dan lebih mudah untuk menjadi jengkel dan cemas. Dalam jangka panjang, tidur yang tidak mencukupi meningkatkan risiko anda untuk obesiti, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, diabetes, dan juga kematian pramatang. Itu menjadikannya penting untuk mengetahui perkara yang mengganggu tidur anda.

1. Ia mungkin gaya hidup anda

Salah satu punca biasa tidur terganggu ialah gaya hidup, termasuk mana-mana tabiat berikut:

Minum alkohol dalam masa empat jam sebelum tidur. Kapsul malam boleh membantu anda tertidur, tetapi ia juga boleh mengganggu tidur pada waktu malam, dan juga boleh menyebabkan lebih banyak perjalanan ke bilik mandi.

Makan dalam masa beberapa jam sebelum tidur. Berbaring dengan perut penuh boleh menggalakkan pedih ulu hati, yang menjadikannya lebih sukar untuk tidur dan terus tidur.

Terlalu banyak tidur siang. Tidur siang yang lama pada waktu tengah hari atau kemudiannya menyukarkan untuk terus tidur pada waktu malam.

Mengambil terlalu banyak kafein. Kafein (dalam kopi, teh, dan soda) menyekat bahan kimia otak yang dipanggil adenosin yang membantu anda tidur. Kurangkan makanan dan minuman yang mengandungi kafein selepas awal petang.

Menggantung tabiat ini boleh membantu mengurangkan tidur yang terganggu, kadangkala dengan cepat.

2. Peristiwa Kehidupan Utama

Adalah perkara biasa untuk sesuatu yang luar biasa tekanan, seperti kemalangan kereta baru-baru ini atau kehilangan pekerjaan anda, untuk membangunkan anda pada waktu malam. Kesan ini akan pudar apabila anda memahami situasi tersebut. Bercakap dengan doktor anda jika masalah tidur anda berlarutan untuk seketika selepas peristiwa kehidupan yang serius. Terapi ubat dan bercakap mungkin membantu.

3. Bersenam Terlalu Lewat Malam

Bersenam Terlalu Lewat Malam punca tidur ayam

Apabila anda bersenam, suhu badan anda meningkat untuk memberi anda tenaga. Bagi sesetengah orang, bersenam pada waktu malam tidak memberi kesan kepada tidur mereka. Bagi yang lain, rangsangan tenaga daripada senaman boleh menyebabkan lebih sukar untuk tidur.

4. Tidur siang

Jika anda tidur terlalu lama pada waktu siang, ia boleh mengurangkan pemacu tidur anda pada malam itu, menjadikannya lebih sukar untuk jatuh dan terus tidur lena. Tidur siang yang singkat selama 20 hingga 30 minit boleh memberi anda rangsangan, tetapi apa-apa yang lebih lama daripada itu boleh menyebabkan tidur terganggu.

5. Peranti Digital

bermain telefon pintar sebelum tidur boleh menyebabkan tidur ayam

Terlalu banyak cahaya buatan selepas matahari terbenam boleh mengacaukan tidur anda. Tetapi cahaya biru daripada telefon pintar, komputer riba dan elektronik anda yang lain amat teruk kerana ia boleh menurunkan tahap melatonin anda. Cermin mata atau skrin khusus menapis cahaya, dan sesetengah peranti mempunyai tetapan “shift malam” yang membantu mengalihkannya. Penyelesaian terbaik ialah meletakkan peralatan elektronik seawal mungkin pada waktu petang.

6. Kegelisahan dan Kemurungan

Jika peristiwa harian membimbangkan anda lebih daripada yang sepatutnya, anda mungkin mengalami beberapa bentuk gangguan kecemasan. Kegesilahan seperti ini boleh menyebabkan anda mengalami tidur ayam. Orang yang mengalami gangguan bipolar dan gangguan mood lain juga boleh mengalami masalah tidur, termasuk terjaga di tengah malam. Berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang sesuai untuk anda.

7. Menopaus

Jika anda seorang wanita, haid anda berhenti secara semula jadi sekitar usia pertengahan, dan badan anda perlahan-lahan berhenti menghasilkan hormon progesteron dan estrogen. Ini sering menyebabkan kilat panas, di mana lonjakan adrenalin meningkatkan suhu badan anda dan membuat anda tidur berpeluh. Ini boleh membangunkan anda, kadangkala berkali-kali setiap malam.

Menopaus boleh menyebabkan tidur ayam di kalangan wanita yang lebih tua. Sehingga 85% wanita yang menopaus mengalami hot flashes. Apabila kilat panas berlaku pada waktu malam, peningkatan mendadak dalam suhu badan dan adrenalin membangunkan anda, menjadikannya sukar untuk tidur semula.

Doktor anda mungkin boleh menetapkan hormon atau ubat lain untuk menghentikan kilat ini dan membantu anda tidur.

8. Rakan Katil yang Mengganggu

Jika anda berkongsi katil anda dengan seseorang atau haiwan peliharaan, dengkuran atau pergerakan mereka boleh mengganggu tidur anda. Wanita yang hidup dengan dengkur adalah tiga kali lebih mungkin mengalami tidur ayam atau insomnia. Begitu juga, mereka yang berkongsi katil mereka dengan haiwan peliharaan seperti kucing, berbanding membiarkan haiwan peliharaan mereka tidur di atas lantai atau di katil yang berasingan, mempunyai tidur yang lebih terganggu.

9. Bilik Tidur yang Tidak Selesa

Bilik Tidur yang Tidak Selesa boleh menyebabkan masalah tidur

Malah sesuatu yang tidak bersalah seperti persekitaran bilik tidur anda boleh menjadi punca di sebalik tidur ayam. Bilik tidur yang terlalu panas, terang atau bising boleh membuatkan anda terjaga pada waktu malam. Sakit dan sakit akibat tilam lama atau tidak menyokong juga boleh mengganggu tidur anda.

10. Umur Lebih Tua

Apabila umur kita meningkat, ritma sirkadian kita berubah. Kita akan letih lebih awal pada waktu petang, dan bangun lebih awal. Jika anda terus tidur pada masa yang sama anda selalu tidur, anda mungkin mendapati diri anda bangun lebih awal apabila umur anda meningkat, dan tidur anda mungkin terganggu.

11. Keadaan Kesihatan Asas

Keadaan kesihatan tertentu meningkatkan risiko seseorang mengalami masalah tidur, termasuk gangguan kekurangan perhatian/hiperaktif, obesiti, diabetes dan keadaan jantung. Sehingga 88% orang yang mengalami sakit kronik, sama ada daripada kecederaan, arthritis atau keadaan lain, juga melaporkan masalah tidur. Kesakitan menjadikan badan mereka sukar untuk berehat ke dalam tidur, dan mereka mungkin perlu bangun secara berkala untuk menyesuaikan diri dengan posisi tidur yang lebih selesa.

Keadaan lain, seperti alahan, asma, dan apnea tidur, boleh menjejaskan pernafasan pada waktu malam, yang membawa kepada terjaga tengah malam dan tidur yang tidak berkualiti. Keadaan lain, seperti penyakit Parkinson atau gangguan pergerakan tidur, boleh menyebabkan pergerakan yang membangunkan anda pada waktu malam. Akhirnya, pundi kencing yang terlalu aktif atau kelenjar prostat yang membesar boleh membangunkan anda pada waktu malam dengan keperluan untuk menggunakan bilik mandi.

12. Ubat

Perangsang seperti pseudoephedrine yang terdapat dalam banyak dekongestan yang dijual bebas boleh mengganggu tidur anda. Terdapat juga penyebab lain, seperti ubat untuk alahan, penyakit jantung, hipertensi, ADHD, dan penyakit Parkinson. Bercakap dengan doktor anda tentang melaraskan atau menukar ubat anda jika anda fikir ia menjejaskan mata anda.

Bagaimana untuk mengatasi Tidur Ayam

Tidak perlu hidup dengan beban tidur yang terganggu. Ubah gaya hidup anda jika anda merasakan ia mengganggu tidur anda atau berbincang dengan doktor anda tentang cara untuk merawat dengan lebih baik atau mungkin menyiasat keadaan asas.

Dan amalkan kebersihan tidur yang baik:

Bangun pada waktu yang sama setiap hari.

Elakkan peranti elektronik (yang memancarkan cahaya dan merangsang otak) sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur.

Tidur di ruang yang tenang, gelap dan sejuk.

Lakukan senaman yang kerap (tetapi tidak dalam masa sejam sebelum tidur).

Jika anda sudah mengamalkan tingkah laku tidur yang sihat tetapi masih menghadapi masalah tidur, pertimbangkan terapi tingkah laku kognitif untuk insomnia (CBT-i). CBT-i ialah cara yang terbukti untuk merawat insomnia melalui teknik relaksasi, terapi bercakap dan pelarasan jumlah masa yang anda habiskan di atas katil. Ia berfungsi dengan pengawal tidur semula jadi badan anda untuk menetapkan semula otak untuk mencapai tidur yang lebih sihat.

Berita baik: anda boleh meningkatkan kualiti tidur dan mendapatkan semula perasaan pagi yang cerah itu. Apabila anda boleh mengatasi masalah tidur ayam dan tidur dengan lebih nyenyak, anda berkemungkinan besar untuk melihat peningkatan dalam fungsi harian, tumpuan, tahap tenaga dan kualiti hidup anda.

logo unikhadiah majalah online hadiah menarik

Unik Hadiah adalah majalah dalam talian yang memperkenalkan produk unik dari Malaysia. Ia menampilkan hadiah kreatif, produk hiasan rumah, dan aksesori fesyen yang jarang ditemui di pasaran konvensional. 

Lihat Produk Pilihan Kami

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to Top